Pogledajte maketu: Predstavljen projekat “Beograd na vodi”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar danas su svečano otvorili renoviranu zgradu Geozavoda i predstavili master plan projekta “Beograd na vodi”.

Vučić je rekao da se projekat “Beograd na vodi” predstavlja u jednoj od pet najlepših zgrada u Srbiji, koja je obnovljena zahvaljujući investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
“Ovu zgradu smo dobili zahvaljujući našem prijatelju El Abaru. Hoću da mu se zahvalim u ime svih građana, jer Srbija nije uložila nijedan jedini dinar u renoviranje”, rekao je Vučić na predstaljanju projekta u zgradi Geozavoda.

Premijer je kroz smeh naveo da je El Abar krio podatke i da je obnova trebalo da bude 2,5 miliona, ali da zna da je to bilo mnogo više.
“Još jednom veliko hvala na posvećenosti, hvala vašem glavnom građevinskom inženjeru, gospodinu Polu, Indijcu koji je na najlepši način govorio o 300 naših ljudi koji su radili na ovoj zgradi. Ovo je poklon našem gradu, koji će nam ostati za 100 godina”, kaže Vučić.
Premijer je podsetio da je u projekat “Beograd na vodi” sumnjao veliki deo javnosti, i iskoristio priliku da se zahvali onima koji su verovali u njega i koji su naveli Vladu da pokaže da ovakav projekat “nisu pusti snovi, već samo konkretan početak”.

“Ova zgrada nije samo maketa, pogledajte okolinu, to izgleda kao muzejski eksponat. Izgled Karađorđeve ulice promenjen je ovom zgradom, a naš plan je da promenimo ovaj deo grada i lice Srbije koje treba da izgleda lepo i čisto kao ova zgrada”, ističe Vučić.

Kako je rekao, od ponedeljka će svi građani Srbije moći da dođu do zgrade Geozavoda i vide samu obnovljenu zgradu, ali i planove za izgradnju projekta “Beograda na vodi” koji će, ističe, biti završen u rekordnom roku.

Premijer kaže da su u toku veliki radovi, pre svega na usaglašavanju svih urbanističkih zahteva i propisa i da je plan da se krajem feruara, najkasnije u martu krene u izgradnju prve A faze, koja podrazumeva čestiri zgrade, šoping mol najveći na Balkanu, kao i kulu koja će biti simbol Beograda.
Kako je najavio, u planu je da simbol projekta, Beogradska kula, bude završena do kraja 2016. godine.
Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed el Abar zahvalio je Vladi Srbije na poverenju ukazanom njegovoj kompaniji i rekao da je zadovoljstvo i čast raditi u Srbiji.
Abar je rekao i da će cela investicija koštati 3,1 milijardu dolara, da će biti građena modernom tehnologijom, ali da će duh grada kakav je Beograd ostati sačuvan.
Rekonstrukciju Beogradske zadruge, spomenika kulture, sagrađenog 1907. godine, finansirao je arapski investitor, a u tom zdanju će biti postavljena velika maketa “Beograda na vodi” i u njoj će se nalaziti prodajni i promotivni centar projekta.

Zgrada Geozavoda biće otvorena za sve građane i oni će tu moći da saznaju detalje u vezi sa projektom, koji je svetsku premijeru imao pre tri meseca na međunarodnom sajmu nekretnina u Kanu, a master plan je predstavljen i u Dubaiju.

Uoči svečanog otvaranja, danas u podne, ispred Železničke stanice je postavljen veliki reklamni pano, na kojem je prikazan “Beograd na vodi” uz poruku “Slavimo Beograd”.
Inače, arapski partner, kompanija “Igl hils”(Eagle Hills), uložiće 3,1 milijardu dolara u projekat na desnoj obali Save, u Savskom amfiteatru, i kako je najavljivano, izgraditi oko dva miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora.

Očekuje se da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni, odnosno u februaru ili martu 2015. godine, a prvo će biti izgrađeni kula od 210 metara i šoping mol.
U prvoj fazi radova biće izgrađene i četiri posebne zgrade – dva hotela i dve stambene jedinice.
Prepreka za izgradnju kule više nema, jer je van snage stavljena Studija koja je ogranicavala visinu objekata u prestonici, čime bi njen izgled uskoro mogao da bude značajno izmenjen.
Nosilac posla na projektu uređenja savskog priobalja, od Brankovog mosta do kompleksa Beogradskog sajma, u ime Vlade Srbije, biće Društvo sa ograničenom odgovornošću “Beograd na vodi”, koje je danas osnovano.

Istovremeno se priprema urbanistička dokumentacija za pocetak radova, neophodna kako bi se na vreme izdale građevinske dozvole, a paralelno se radi i na raščišćavanju lokacije i rešavanju pravno imovinskih odnosa.
Osim što će promenti izgled glavnog grada, projekat “Beograd na vodi” uposliće građevinsku industriju i zaposliti veliki broj građana iz cele zemlje, što će, prema najavama, pokrenuti i celokupnu privrednu aktivnost.

Premijer Vučić ranije je istakao da je projekat “Beograd na vodi” projekat cele Srbije, koji će unaprediti mnoge sektore, a naročito građevinsku industriju.
“Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu… Ovaj projekat znači novo rođenje Srbije”, poručio je Vučić.
Građevinski projekat Vlada Srbije i UAE uvešće nove standarde životnog stila i dati snažnu podršku budućem razvoju Beograda i Srbije, saopšteno je iz Nemanjine 11, dok je gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao će taj poduhvat u potpunosti promeniti perspektivu grada i uticati na ulagače da srpsku prestonicu vide kao investicionu destinaciju.
“Taj projekat jedan je od prioriteta nove gradske vlasti i želimo da Beograd sledeće godine bude ponovo grad dizalica i kranova”, rekao je ranije u izjavi Tanjugu gradonačelnik Beograda.
U okviru projekta “Beograd na vodi” deo oko Karađordeve ulice će uglavnom biti restauriran, kako bi ponovo postala jedna od najlepših ulica u gradu.
Rekonstrukcija Geozavoda u Karađorđevoj 48, prvi put posle 60 godina, počela je u martu ove godine, a u nju je arapski investitor uložio oko dva miliona evra.
Zgrada je delo Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, a pre nego što se u nju uselio Geološki institut, tu se nalazila Beogradska zadruga.
U Karađorđevoj ulici, uoči otvaranja, vijore se zastave “Igl Hilsa” na kojima piše “Belgrade Waterfront”, postavljena je i dekoracija, a sutra od 11 do 14 sati, kao i od 17 do 20, biće izmenjen režim saobraćaja .

Saobraćaj će biti obustavljen u Braće Krsmanović, Travničkoj, Mostarskoj i Hercegovačkoj ulici.

Sandzakhaber / izvor: pressonline

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO