Da li je Putin zasenio Obamu?

Američki mediji mahom konstatuju da je ruski predsednik Vladimir Putin ostavio bolji utisak od predsednika SAD Baraka Obame u Ujedinjenim nacijama.

CNN u tekstu pod naslovom “Da li je Putin upravo zasenio Obamu” piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u Njujorku posle decenije bacilo Obamu u defanzivu.

“Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao nameru da želi da od SAD preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države”, piše CNN.

Kako ističe novinar američke mreže, Putin nije bio jedini državnik koji je “izazvao SAD” na godišnjem sastanku u UN, mestu koje američki predsednici obično koriste da vode glavnu reč.

“Govori predsednika Kine Sija Đinpinga i iranskog predsednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN su naterali Obamu ne samo da brani zaostavštinu svoje spoljne politike, koju već napadaju republikanci u SAD, već i da brani čitav koncept svetskog poretka, koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD”, piše CNN.

Ističe se da su i obraćanja predsednika Kube Raula Kastra i predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove sa kojima se suočava pozicija moći SAD.

“Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike… ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike SAD”, piše CNN.

Kako se navodi, “najčvršći” izazivač bio je Putin, koji je pokušao da pronađe rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, gde veruje da će Obama morati da popusti.

“Putinova poruka u UN je bila jednostavna. Intervencije SAD i njihov unilaterlaizam su proizveli suprotan efekat na Bliskom istoku i vreme je za nešto novo”, piše CNN.

Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, a pre svega SAD da li su lideri “svesni šta su učinili”, zatim su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od sat i po vremena.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO