EU uvodi sankcije Izraelu?

Izraelske vlaste najavile su porodicama nekoliko Palestinaca umešanih u napade na Izraelce da će srušiti njihove kuće.

Dok, s druge strane, izraelski mediji navode da EU spremaju sankcije za Izrael.

Taj potez označava obnovu politike od koje se odustalo pre devet godina nakon što su bezbednosni zvaničnici doveli u pitanje njenu efikasnost.

Vojska je danas rekla da su naredbe o rušenju izdate u poslednjih nekoliko nedelja. Policija je precizirala da je za rušenje ili pečaćenje planirano nekoliko kuća u istočnom Jerusalimu, ali da se čeka konačno odobrenje vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je početkom ovog meseca rekao da će se ponovo primenjivati politika rušenja u odgovoru na talas palestinskih napada na Izraelce u Jerusalimu dok raste napetost oko spornog svetog mesta u jeruslimskom starom gradu, podseća Asošijeted pres.

U međuvremenu su izraelski mediji objavili neke detalje navodnih sankcija koje EU priprema za Izrael, a koje bi mogle da uključe povlačenje ambasadora tog bloka zemalja iz Tel Aviva ako se nastavi izgradnja kuća za Jevreje u nekim osetljivim područjima na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Evropske diplomate su uporedile sadržaj dokumenta na dve strane s “menijem u kineskom restoranu” iz koga svaka država članica može da izabere koje sankcije će da primeni.

To je odraz principa da EU mora da odgovori sankcijama prema akcijama izraelske vlade koje prete da onemoguće dvodržavno rešenje decenijskog sukoba, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Taj poverljivi dokument cirkulisao je među predstavnicima 28 zemlja članica EU i još uvek je u fazi diskusija u Briselu. Za sada još nema dogovora o njegovoj sadržini niti je doneta odluka na visokom nivou kada i kako da se usvoji, navodi izraelski listi “Haafrec”.

U njemu se, takođe, navodi izvesnost koordinisane osude širenja nasilja, zajednički protesti Minstarstvu spoljnih poslova Izraela i kabinetu primijera, oštro intonirani kominikei o palestinsko- izraelskom sukobu nakon mesečnih sastanaka na nivou ministara.

Dokument, takođe, uključuje predloge akcija protiv jevrejskih naseljenika kao što su zabrana održavanja odnosa ili sastanaka sa liderima naseljenika ili organizacijama povezanih s jevrejskim naseljima.

Predlaže se i jasnije isticanje razlike između Izraela i Zapadne obale, odnosno da EU ne priznaje ovlašćenja izraelskih agencija na okupiranom području.

S druge strane, u odnosu s Palestincima predlaže se između ostalog jačanje elemenata palestinske državnosti.

Sandzakhaber / izvor: tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO