Priča iz Bosne koja je potresla Balkan

341475_anika_ff

Fejsbuk nekada ima negativne posledice po društvo, ali nam svakodnevno donosi pozitivne i zanimljive priče koje nas ostavljaju bez daha. Tako se, naime, juče na Fejsbuku pojavila nova hit fotografija koja nas čini nasmejanim i tužnim, istovremeno. Na fotografiji je Sanjin Rašidović i ”Mala Anika”. Sanjin je pripadnik policije iz Goražda, i prijatelj je s devojčicom bez doma.

Pročitajte šta je Sanjin Rašidović napisao na svom Fejsbuk profilu o svom drugarstvu s Anikom:

”Mala Anika…

U poslednje vreme u gradu se pojavila mala Romkinja Anika (ili kako reče ima još jedno ime ali ga ne zna), sa kojom sam postao “drug”, često progovorimo po koju reč, a naterala me je na razmišljanja gledajući nju i decu/unučad mojih prijatelja. Vesela je svako jutro, ponekad nenaspavana, uvek bosonoga, neuredne kose, ali urednog svakodnevnog obilaženja oko stolova, tražeći pola marke. Pre par dana je moja “drugarica” sva srećna došla da mi pokaze novu gumenu narukvicu oko ruke.
Nekoliko dana posle pokazuje mi ponosno novu sa plastičnim priveskom. Sa tim je srećna. Anika ima 5 ili 6 godina, ne zna ni ona, nije upisana u knjige rođenja, ima nekoliko braće i sestara. Nije birala, ali je dobila nesreću da je tako rođena, pa trči bosonoga oko stolova, neće ići u školu, noću stanuje u kartonskoj kutiji bez struje, vode, televizora, računara. Nema brigu da li će joj roditelji dopuniti račun jer nema mobilni telefon. Srećna je kad nije gladna.
Nakon naših svakodnevnih pozdrava ‘Sohi – Soccere’ na romskom jeziku: ‘Zdravo – Kako si’, ispriča se sa nama kao velika. Ponekad ima ljutnju kada joj kažemo Nino, Jasenko ili ja da ode da se umije, ili hoćemo da joj obrišemo uprljane ručice maramicama, ali posluša i to strpljivo čekujući da dobije od nas neku “markicu” ili nešto za pojesti. Nije lukava, ako nešto jede dođe i upita me jesam li gladan nudeći mi pola sendviča. Kada je odvedem da jede, kaže ne zna koristiti viljušku i nož. Ako je žedna zadovoljna je i sa časom vode, mada ponekad ponosno u prolazu mahne flašicom soka.
Anika ili već kako se već zove, ne zna slova, ne zna sta su igrice za računar, nema roditelje koji je svaki dan voze autom u školu, ne zna kakav je problem kada nema ‘WiFi’ mreže, neće nikad ići da učestvuje na školskoj priredbi gde će ponosni roditelji, rodbina i komšije da je gledaju u novoj haljinici. Nju niko ne uči da čita i piše, ona nema dom, a nema ni haljinu.
Nije imala ali ima… Danas smo je ja i moj drug Nino sreli i ona je srećna pričala sa nama kako joj je drago sto ima prijatelje kao mi… Otišli smo u radnju, Anika je ponosno odabrala pantalone i haljinicu, umila se vlažnim maramicama i bila je prava devojčica. Kasnije sam je sreo i rekla mi je da je nasla “baletanke” da joj se sviđaju i onda smo i njih kupili sa čarapicama iste boje pa mi je sva srećna ispričala kako joj govore “kako si se sredila ” i ponosno je šetala sa mnom.

 

Kada sam kasnije u jednom meni posebno lepom društvu pio kafu, došla je i opet obrisala lice vlažnim maramicama, ponosno, naučila je to da radi, a na malenim prstićima pokazivala da je nalakirala nokte… Ipak, mnogi od nas možemo naučiti od nje. Ona ima iskren osmeh, kada je srećna to i pokaže, nema maske na licu kao većina ljudi, ne zna biti licemer, ona se bori da preživi…
Odrastaće na ulici, bosonoga, spremati se za borbu sa životom na ulici, jer nije imala sreću da ima roditelje koji imaju normalnu kuću, normalan odgoj… Nju odgajaju ljudi na ulici kako se ophode prema njoj, neko drsko, neko lepo,ali ona ne mari za vaše brige sto ste ljuti, zbog vaših “problema” jer morate ići svaki dan na dobro plaćen posao, niste otišli kod frizera, kozmetičara, niste platili ratu kredita na vreme za neki možda bespotrebni svoj prohtev.

 

Ona je samo jedna devojčica koja se bori da preživi. Niti jedan frizer ne želi da je odvedem da je sredi…I žao mi je Anike i takve dece, koja su najslađa u tim godinama, kada postavljaju milion pitanja, ali na njena pitanja niko joj ne daje odgovor…Svi će je oterati, a ona će i dalje neumorno morati obilaziti ulice i stolove da preživi.
Moja “drugarica” Anika je pravi borac, voleo bih kada bi neka porodica mogla da je udomi, da kao i svi mi ima svoje snove… Sretno joj bilo i neka je sreća prati”.

izvor:  blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO