Sirija: Na desetine porodica živi u neuslovnim i razrušenim školama u Idlibu

Pedeset šest sirijskih porodica raseljenih zbog napada snaga odanih režimu Bashara al-Assad i njegovih saveznika, nastoji preživjeti u školama uništenim u napadima režimskih snaga.

Civili iz naselja koja su pala pod kontrolu režimskih snaga, izbjegli su u kampove u blizini sirijsko-turske granice koje su smatrali sigurnijim područjima. Dio raseljenih porodica našao je mjesta u šatorskim naseljima na granici, a dio je utočište potražio u razrušenim školama.

U pomenutim školama, koje su zasigurno neuslovne za život, smješteno je 56 porodica. Među izbjeglicama je i Muhanne Abdullah, koja je bila prisiljena napustiti Maaratunnuman i smjestiti se u razrušenoj školi.

Kazala je kako su zbog neuslovnog prostora, djeca stalno bolesna.

”Ljeti je toplo, a zimi hladno. Uzdamo se u Božiju pomoć“, naglasila je Abdullah.

Rekla je kako su uslovi loši, ali da nemaju kuda dalje otići. Porodica zavisi od pomoći ljudi dobrog srca.

Abdullah je ranjena u napadu režimskih snaga i veoma teško hoda, a u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže kako škola samo što se nije urušila. Kada pada kiša, sklanjaju se pod balkon, jer se boje da bi se zidovi mogli urušiti.

Sličnu sudbinu dijeli i Nur Hammam, koja je rekla kako su nastupili zimski mjeseci, a oni nemaju novca da kupe ogrjev. Dodala je kako se, kada lete ruski avioni nad tim područjem, kriju ispod krošnji drveta.

”Teško je živjeti u napola srušenoj školi. Nema uslova za život. Loši su i higijenski uslovi. Teško nam je, hladno je. Pokrivačima se nastojimo ugrijati“, veli Hammam.

Nisu mogli imati nikakve pripreme za zimski period.

”Moja jedina želja je da imamo peć, uz pomoć koje će se djeca ugrijati, te da im kupim voća i povrća“, rekla je Hammam.

Navodi kako škola samo što se nije urušila te da su ponekad u veoma bliskom kontaktu sa smrću.

”Dok hodamo dvorištem, ponekad se kamenje obrušava na nas. Djecu ne mogu poslati u školu“, požalila se Hammam.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Anadolu Agency

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO