Španski poslanici apelovali na priznanje Palestine

Španski poslanici su danas apelovali na svoju vladu da prizna Palestinu kao državu, ali samo kada Palestinci i Izraelci pregovorima nađu rešenje za decenijski sukob. Simboličnu inicijativu, poput one u Velikoj Britaniji i Irskoj, podržale su sve političke grupe u donjem domu parlamenta, preneo je Rojters.

Vladajuća Narodna partija je, međutim, ublažila tekst rezolucije zbog jutrošnjeg napada na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno petoro Jevreja.

Tekst dokumenta su predložili opozicioni socijalisti i u njemu je najpre iznet apel na priznanje Palestine momentalno, što je razljutilo izraelsku vladu.

Beatriz Rodrigez Samones iz te partije, koja ima apsuolutnu većinu u donjem domu, rekla je tokom diskusije da njena partija neće podržaati unilateralno priznanje palestinske države u ”vreme intenzivnog bola Izraela”. “Nije pravo vreme da se traži unilateralno priznanje. Mir i mirna kohabitacija između dve države su cilj. Metod su pregovori”, objasnila je ona.

U tekstu koji je usvojen je navedeno da “parlament apeluje na vladu da prizna palestinsku državu… To priznanje trebalo bi da bude posledica procesa pregovora između strana koji garantuje mir i bezbendost za obe, poštuje prava građana i regionalnu stabilnost”.

Šef diplomatije Hoze Manuel Garsija – Margalo, jedini član španske vlade koji je prisustvovao debati, rekao je da je vlada sada posvećena zalaganju za dijalog izmedu dve strane, koji će doneti mir, stabilnost i napredak regionu koji je patio dugo vremena. On je takođe pozvao EU da zauzme koordinisani pristup tome.

Francuska ima u izgledu svoju neobavezujuću rezoluciju ovog meseca, nakon sto je švedska vlada levog centra zvanično priznala Palestinu, pošto je inagurisana u oktobru.

Svi ti potezi odraz su frustracije u EU zbog širenja jevrejskih naselja na zemlji na kojoj Palestinci nameravaju da proglase svoju državu. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekla je da je blok od 28 zemalja diskutovao u ponedeljak na nivou ministara kako bi mogao da počne pozitivan proces s Izraelcima i Palestincima da ponovo pokrenu mirovne pregovore.

Sandzakhaber / izvor: tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO